Hur många mil är mycket för en bil?


Listan över billån är uppdaterad och hämtad från Svenska Lånenätverket senast 2023-12-01.
Jämför billån 2023:
Innehåller annonslänkar
Enklare Billån
  • Billån utan kontantinsats: Ja!
  • Billån med 20% kontantinsats: Nej!
  • Belopp: 5000kr - 600.000kr
  • Ränta: 2,95% - 29.27%
  • Löptid: 1år - 20år
  • Hjälper dig jämföra flera långivare!
  • Jämför gratis och få svar direkt
Till billån →

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.


Att avgöra hur många mil som är mycket för en bil kan vara något subjektivt, eftersom det beror på faktorer som bilens ålder, underhåll och användning. Här är en guide för att hjälpa dig att bedöma om antalet mil på en bil är mycket eller inte.

Ålder på bilen

Ett bra riktmärke att börja med är att titta på bilens ålder. En genomsnittlig bil kör cirka 1 500 till 2 000 mil per år. Om bilen är 10 år gammal och har kört 20 000 mil är det anses inte vara mycket. Men om en bil som är bara 5 år gammal har kört 20 000 mil kan det vara mer anmärkningsvärt.

Typ av körning

Hur bilen har använts kan också påverka hur mycket körsträckan betyder. En bil som mestadels har kört på motorvägar kommer troligen att ha mindre slitage än en bil som mestadels har kört i stadstrafik. Stadskörning innebär mer frekvent bromsning och acceleration, vilket kan leda till ökad slitage på motor, transmission och bromsar.

Underhållshistorik

Det är viktigt att granska bilens underhållshistorik. En bil med höga körsträckor som har fått regelbundet underhåll och service kan vara mer pålitlig än en bil med lägre körsträckor som har försummat underhållet. Kolla efter dokumentation om oljebyten, bromsunderhåll och andra rutinmässiga tjänster för att få en uppfattning om hur väl bilen har tagits om hand.

Kolla bilens skick

Även om körsträckan kan ge en viss indikation på bilens skick, är det viktigt att också inspektera bilen noggrant. Titta efter tecken på slitage, rost och skador på karossen, och provkör bilen för att se hur den känns på vägen. En bil med hög körsträcka kan fortfarande vara i gott skick om den har tagits väl om hand.

Modell och märke

Vissa bilmärken och modeller är kända för att vara mer pålitliga och hållbara än andra. Till exempel anses japanska bilar som Honda och Toyota ofta vara mer pålitliga än vissa europeiska eller amerikanska märken. Om du är osäker på hur mycket körsträcka som är mycket för en viss bilmodell, kolla in konsumentrecensioner och pålitlighetsrankningar för att få en bättre uppfattning.

Sammanfattning av Hur många mil är mycket för en bil?

Sammanfattningsvis kan man säga att hur mycket körsträcka som är mycket för en bil beror på flera faktorer, inklusive bilens ålder, underhållshistorik och användning. En välskött bil med hög körsträcka kan vara ett bättre köp än en bil med låg körsträcka som har försummat underhållet