Köpa bil? En guide i att köpa bil


Listan över billån är uppdaterad och hämtad från Svenska Lånenätverket senast 2023-12-01.
Jämför billån 2023:
Innehåller annonslänkar
Enklare Billån
 • Billån utan kontantinsats: Ja!
 • Billån med 20% kontantinsats: Nej!
 • Belopp: 5000kr - 600.000kr
 • Ränta: 2,95% - 29.27%
 • Löptid: 1år - 20år
 • Hjälper dig jämföra flera långivare!
 • Jämför gratis och få svar direkt
Till billån →

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.


Köpa bil 2023? Vår mål är inte bara att tillhandahålla en sida som hjälper dig hitta det bästa billånet själv utan vi vill även ha guider i vad du bör tänka på när du ska köpa bil oavsett om du ska låna pengar till bil eller om du köper den med helt egna pengar. Det finns många som ska köpa bil och inte kan något om hur ett bilköp går till. Då vill vi tipsa om vad du bör tänka på och sidor som är bra att känna till när du ska köpa bil. I det här inlägget samlar vi våra guider och vi uppdaterar det här inlägget löpande.


Köpa bil steg för steg

Här har vi gjort en enkel 4-stegs guide över köp av bil:

Köpa bil – Steg ett

Första steget är att du sätter en budget för ditt bilköp. Och om det ska vara lån eller pengar du sparat ihop. Eller om leasing är vad du är ute efter. Där du hyr bilen en längre tid kan man säga. Vill du se hur mycket pengar du kan låna till en bil kan du använda topplistan här ovanför. Den visar vilka lån till bil som är populärast hos våra besökare till Lån till bil.

Köpa bil – Steg två

Steg två är att läsa på vilken bil som är bäst inom ramen för din budget. Och framförallt vilken som är bäst för just dig. Är du till exempel ute efter en kombi? Ja då ser du till att läsa så mycket som möjligt om det. Och fråga gärna kunniga. Men inte bilhandlare som lurar på dig någon bil som dom tycker för att dom tjänar pengar på det.

Köpa bil – Steg tre

Provkör. Det är väldigt viktigt att du provkör bilen. Och även där med en kunnig om du känner något. Annars är det en fördel att köp av en bilhandlare som är stor och etablerad. Gärna med mycket bra betyg på nätet. Men tänk på att sådana betygsidor ofta drar till sig många dårar också som älskar att klaga.

Köpa bil – Steg fyra

Köp bilen helt enkelt. Och se till att skaffa en bra bilförsäkring. Du måste minst ha en trafikförsäkring i Sverige. Om du inte ens har det så får du en försäkring automatiskt och den är extremt dyr. Inget du ska åka runt med. Så minst trafikförsäkring alltså. Och se till att jämföra priser även där.


Säg vad du tycker om det du precis läst

Det du gör med stjärnorna här nedan är att ge guiden Köpa bil ett betyg. Och det är alltså hur bra du tycker guiden svarar på rubriken du ska ge betyg på. Vi vill väldigt gärna veta vad du tycker så vi hela tiden kan bli bättre.

Blancolån till bil

Blancolån till bil är en vanligt sätt att låna till bil och i den här guiden så skriver vi bara om det. Blancolån är exakt samma sak som privatlån det är bara två olika namn på exakt samma typ av lån. Det vill säga ett lån utan säkerhet. Vilket innebär att du inte lämnar något i säkerhet för lånet du tar för att köpa bil. Vid ett bolån så lämnar du till exempel din bostad som säkerhet för lånet och vid billån så kan man även lämna bilen som säkerhet för lånet men då måste man uppfylla lite fler krav som gör att många ändå väljer att låna till bil med ett blancolån.

Lån för att samla lån?

Hur bra är det? Ja det kan vara väldigt bra om du vill låna pengar till en bil och vill få ner dina kostnader för lånen du redan har. Om du till exempel har många dyra privatlån så som snabblån eller att du handlat mycket på ditt kreditkort. Det man kan göra då är alltså att ta ett lån som har lägre ränta och bättre villkor än dessa lån. Och när du tar dessa och betalar av dina små lån så kan du alltså få ner kostnaden. Och det kan göra att du får plats för ett lån till bil. Men se till så du är medveten om att man aldrig vet hur en bank uppfattar just en sådan sak. Någon kan tycka det är bra att man gör så medan andra undrar varför man ska låna ännu mer pengar.


Innehåll i Köpa bil

 • Köpa bil steg för steg
 • Säg vad du tycker om det du precis läst
 • Lån för att samla lån?
 • Blancolån till bil